top of page
No tags yet.

KLJUČNE BESEDE: 

OBJAVE: 

SLEDI:

  • Facebook Clean Grey

4. dan

Sobota, 21. marec ...

Po zajtrku smo imeli sprva "pogled nazaj" - razdelili smo se v tri skupine in naredili plakate z naših dosedanjih treh glavnih dogodkov:

1. seminar s Paul-om Vare-om,

2. obisk skupnosti "The Grange Camphill Community",

3. delavnica z Rachel O'Kelly o biodinamičnem vrtnarjenju.

Plakati so vsebovali povzetke, ki smo jih nato še predstavili.

Sledila pa je praksa, namreč - podali smo se na vrt, kjer nas je čakalo par opravil. Kdor je želel, se je lahko opremil s škornji in rokavicami, ki so na razpolago. Ker sem si bila po torkovem sprehodu po gozdu prisiljena očistiti svoje čevlje, sem se tokrat odločila, da si pravočasno priskrbim škornje ... (na fotografiji sem z Marijo, ki prihaja iz sosednje Hrvaške).

Najprej smo na vrtu v globini približno pol metra izkopali preparat 500 - torej kravji rog, katerega smo obravnavali prejšnji dan.

Nato smo si razdelili delo - od mešanja pripravka, do prekopavanja gred in čiščenja gred z jagodami ...

Alessia iz južne Italije je bila prva, ki se je lotila dolgotrajnega mešanja pripravka, o katerem sem že pisala. Se pravi, da se je prekršilo pravilo, ki govori o tem, da naj bi pripravek mešala zgolj ena oseba ...

Bilo s(m)o pridni ...

Po enournem mešanju pripravka, ki je značilen za biodinamično kmetijstvo, s(m)o "blagoslovili" vse grede ...

Tudi jagode so dobile možnost, da se pokažejo v svoji najlepši luči ...

Ašin center pa ima tudi čebele - te na spodnjih dveh fotografijah predstavljajo zgolj novo družino ...

Pri vrtnih opravilih nisem bila prisotna celi čas, saj me je zeblo, pa tudi baterija na fotoaparatu se mi je izpraznila - zato sem odšla v sobo, kjer sem na hitro pokoristila še neobremenjeno internetno linijo. Ko sem prišla nazaj, sem našla sodržavljanki nasmejani do solz. :-) Pomagali sta komaj polnoletnemu Joonu, prostovoljcu s Finske, pri prekopavanju vrta, ob tem pa si pravili slovenske vice in raznorazne štorije, najboljše izmed njih pa prevedli Joonu. :-)

Pred kosilom je sledila še ena skupinska v ožjem krogu ... opažam, da imamo Slovenke očitno rade rdečo barvo. :-)

Ob vračanju v sobe sta Maruša in Natalija želeli sprožiti alarm ... :-P Na fotografiji pa sta tudi kombija, s katerima so nas prevažali naokoli.

Očesu lepe stvari ustvarjajo dobro energijo ...

Po kosilu je sledil izlet v Gloucester, bližnje mestece nekoliko večjega obsega, do katerega je približno pol ure vožnje. Mark (eden izmed vodja delavnic, organizator in verjetno (so)lastnik Ashe) nam je razdelil zemljevide, da se ne bi kdo izgubil oziroma zaradi celotnega pregleda nad mestom. Kasneje smo ugotovili, da se v tem mestecu ne moreš izgubiti, saj je premajhno.

Skupaj smo se sprehodili do katedrale, v kateri so snemali tudi Harry-ja Potter-ja. Odličen zbor z inštumentalno spremljavo je ravnokar imel vajo oziroma generalko za sobotni koncert, tako da je čudovita Bachova glasba napolnila katedralo z zvoki, ki so naježili kocine. Snemanje in fotografiranje koncerta oz. nastopajočih je bilo prepovedano ...

Sledilo je prosto popoldne za ogled mesta, nakupovanje ali kavo. Slovenke smo zaokrožile po mestu, sama sem šele na ta dan zamenjala nekaj evrov v funte, ki pa so bili kmalu porabljeni v trgovinah. Menjalni tečaj je bil 1,4995, kar pomeni, da sem za 50 Eurov dobila 33,34 Funtov.

Radina je pred večerjo na kratko uletela na plesišče ... :-D

Sobotni večer pa je bil namenjen kot pozdrav pomladi. Na prvi pomladni dan se je zakuril ogenj, okoli katerega smo se zbrali. Še prej pa nas je nekaj v sobi, kjer sem nastanjena, popilo preostanek slovenskega vina ...

Večer je bil (pre)miren ... Slovenke smo ga sicer nekoliko popestrile s petjem, sicer pa se je pretežno čvekalo. Ob ognju se je znašla tudi ena kitara, ki pa je bila na žalost prerazglašena, da bi lahko Maruša karkoli zaigrala. Mene pa je še vedno preganjala misel na "The Severn Bore" - plimo na reki, zato sem stopila v akcijo in našla šoferja - prej prostovoljec, sedaj pa zaposleni Dimitar sicer ni bil navdušen nad zgodnjim vstajanem (ki pa niti ni bil tako zgoden), a vendarle je rekel, naj mu sporočim, koliko nas je zainteresiranih. Glede na to, da nismo našli prevoza za sobotno opazovanje plime, sem kar pograbila nedeljsko varianto. Zdelo se mi je fer, da čimbolj napolnimo kombi, zato sem vsem naokoli razlagala o pojavu (večina ni imela pojma - ne izključujem Angležev) in jih spodbujala k udeležbi. V mislih sem imela listek, na katerega mi je Paul zapisal čas 08:33 (Minsterworth), zato sem predvidevala, da bo val prišel približno takšen čas tudi v nedeljo. Dogovorjeno je bilo, da je zbor zainteresiranih 10 do osmih, odhod pa ob osmih. Po prihodu v hišo pa so me nekateri začeli strašiti s spremembo časa z zimskega na poletni (hja, v kolikor bi bilo res, bi to bilo dobro vedeti) ... še ena, ki dela v tem centru, pa mi je svetovala, naj preverim čas prihoda plime. Po nekaj "guglanja" in pogovora z drugimi sem ugotovila, da se čas ne prestavlja ta, temveč prihodnji vikend in da se je širila napačna informacija. Dejansko pa se je za eno uro zamaknil zajtrk in nedeljski program. Očitno so nosilci projekta predvideli, da bo sobotna noč nekoliko napornejša in so nam zato podaljšali spanec. A vendarle ... jutranji nedeljski val (že tretjič zapovrstjo s petimi zvezdicami) je bil napovedan za nekoliko prej, to je ob 08:14. Dimitar je namesto kraja Minsterworth predlagal kraj Newnham on Severn, ki je nenazadnje tudi nekoliko bližje. Sicer pa je v kraju Minsterworth bil efekt plime napovedan za ob 09:14! To pomeni, da se je pojav časovno zamaknil za 41 minut v 12 urah. Kakorkoli, ker smo imeli prevoz zagarantiran in ker tega naravnega pojava nismo smeli zamuditi, se je zbor ljudi prestavil na 20 minut do osmih, odhod pa na 15 do osmih.

Na fotografiji spodaj pa ... čaj pred spanjem. :-)

bottom of page